20% van alle Nederlanders heeft last van reumatische klachten

Wanneer u veel pijn heeft in uw spieren of gewrichten, kan het zijn dat u een vorm van reuma heeft. Via de huisarts kunt u dan terecht bij Reumakliniek Flevoland voor hoogwaardige zorg en optimale begeleiding.

Wat is reuma eigenlijk?
Reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende aandoeningen aan het bewegingsapparaat (de botten, gewrichten, spieren, pezen en zenuwen). De definitie van reuma is: alle klachten aan spieren en gewrichten die niet komen door iets van buiten zoals een ongeluk. Reuma is dus een verzamelnaam waaronder vele klachten en ziektes vallen, zoals een tennisarm, artrose, weke delen reuma en fibromyalgie, ontstekingsreuma zoals reumatoïde artritis (chronische gewrichtsreuma) en jicht.

Hoe uit reuma zich?
Zoals hierboven beschreven, bestaan er vele vormen van reuma. Elke vorm heeft bepaalde kenmerken. Reumatische aandoeningen kunnen in elk gewricht voorkomen. U kunt beginnende reuma herkennen aan de volgende symptomen:
1. Pijn aan een gewricht: een gewricht is pijnlijk wanneer je het beweegt, maar de pijn kan ook aanwezig zijn in rust. De oorzaak hoeft niet per se een ontsteking te zijn, het kan ook berusten op overbelasting
2. Opgezet gewricht: een alarm teken dat er echt wat aan de hand is.
3. Algehele stijfheid: na een tijdje liggen of zitten, kan er stijfheid ontstaan in spieren of gewrichten. Bij artrose duurt de stijfheid kort, bij ontstekingsreuma vaak erg lang. De uren ’s ochtens na het opstaan kunnen erg bezwaarlijk zijn.
4. Krakend /knarsend geluid: kan wijzen op artrose, maar is vaak een onschuldig fenomeen.
5. Vermindering van beweeglijkheid: bewegen, lopen, aankleden, alles gaat veel moeilijker en langzamer. De soepleheid is verdwenen
6. Rugklachten: vooral bij jonge mensen en in bepaalde families kan de ziekte van Bechterew optreden. De meeste rugklachten zijn echter een teken van langzame veroudering van de wervelkolom op latere leeftijd.
7. Spierpijnen: kan optreden als een ontsteking vooral in schouder en nekregio en rond de heupen. Maar kan ook onderdeel zijn van weke delen reuma, gepaard met moeheid en futloosheid.

Wanneer u veel last heeft van bovengenoemde klachten, is het verstandig om uw huisarts te bezoeken. Uw huisarts zal u onderzoeken op reuma. Wanneer er gerede verdenking bestaat op een vorm van reuma, zal hij u door verwijzen naar de reumatoloog.

Reumakliniek Flevoland biedt hoogwaardige zorg

Als u dan kiest voor de polikliniek van Reumakliniek Flevoland in Lelystad, kiest u voor hoogwaardige zorg. De behandelingen zijn gebaseerd op de meest actuele, wetenschappelijke inzichten, zo bent u verzekerd van de beste aanpak.

Met een reumatische aandoening heeft, heeft u niet alleen te maken met uw ziekte, reuma heeft ook (veel) invloed op uw dagelijks leven. Uw gezin, uw werk, uw privé situatie. Uw partner en degenen met wie u dagelijks samen leeft. Naast medische zorg, begeleiden wij u ook in het omgaan met de gevolgen van reuma in uw dagelijks leven en uw werk. Zodat u precies weet wat u wel en niet kunt of moet doen, en u controle behoudt over uw ziekte. Om dat optimaal te kunnen doen, werkt Reumakliniek Flevoland met een team van behandelaars die u op verschillende gebieden kan helpen. Een reumateam voor complete reumazorg!