De reumatoloog is een medisch specialist die een uitgebreide opleiding heeft gehad in het herkennen en behandelen van mensen met verschillende vormen van reuma. Wanneer u verwezen wordt naar de reumatoloog, dan verloopt het traject meestal volgens onderstaand schema:
Bij het eerste bezoek begint de reumatoloog met het stellen van vragen over uw specifieke klachten. Waar zit de pijn, wanneer is de pijn begonnen? Ziet u afwijkingen aan de gewrichten, bent u stijver geworden? En de reumatoloog vraagt ook naar medicijngebruik vroeger en nu en naar uw specifieke woon- en werksituatie.
De reumatoloog doet vervolgens lichamelijk onderzoek, in eerste instantie gericht op uw specifieke klachten. De gewrichten van wervelkolom, nek, schouders, ellebogen, polsen en vingers, heupen, knieën en voeten worden nagekeken en zo nodig onderzoekt de reumatoloog ook hart en longen, huid en de buik. Soms haalt de reumatoloog vocht uit een ontstoken gewricht voor verder onderzoek.
Op basis van het vraaggesprek en het lichamelijk onderzoek vormt de reumatoloog zich een beeld van de mogelijke oorzaak van de klachten. Hij bespreekt dit dan met u. Zo nodig wordt aanvullend onderzoek (röntgenfoto’s en bloedonderzoek) afgesproken.
Het tweede consult volgt binnen één à twee weken. Bij dit bezoek bespreekt de reumatoloog met u de uitslagen en zo mogelijk een diagnose. Vervolgens komen ook mogelijke behandelopties zoals medicijnen (pillen of injectie) en fysiotherapie aan de orde. Naast mondelinge en schriftelijke informatie, verwijst de reumatoloog u zo nodig naar informatie over websites van o.a. ReumaNederland.
Vaak kunt u na twee bezoeken weer terug naar uw huisarts, maar bij sommige chronische aandoeningen is het noodzakelijk dat u onder controle blijft van de reumatoloog. Hierover krijgt u uitleg waarom dat noodzakelijk is.
Vooral wanneer u specifieke reumamedicatie voorgeschreven krijgt, is het belangrijk dat u zich strikt aan de controles van de reumatoloog houdt. Dit is belangrijk om het effect van de behandeling te monitoren, maar ook om bij eventuele bijwerkingen de medicatie te wijzigen.